keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Olutkakku

Olutkakkua noin 30kg
Lomamme alkajaisiksi oli tiedossa juhla-merkkipäivä yhdistelmä, molemmat näppärästi yhdistettynä yhteen pakettiin. Meille haasteena oli keksiä omalta osaltamme juhlakalulle sopiva lahja, joka on näyttävä, herättää huomiota ja on sankarin mieleen samalla muistuttaen jokavuotisesta ikääntymisestä.
Aikamme pohdittuamme päädyttiin ajatukseen näyttävästä täytekakusta nestemäisellä täytteellä. Luonnollisesti täytteiden irroittamisessa tulee olla omat haasteensa, ei siis mikään take-away tyylinen viritelmä. Näin ollen kuhunkin kolmeen ylimpään tasoon tuli rakennella erilaiset pulmat ratkaistavaksi.

Kakun visuaalinen muoto on varsin olennainen. Lopulta päädyimme käyttämään korkeampia tölkkejä ylöspäin mentäessä. Näin kakusta tuli tyypillisen pilvenpiirtäjän näköinen. Ulkonäköön eli kerrosten leveyteen vaikuttaa tölkkien määrä per kerros. Muutaman pohdinnan jälkeen totesimme laittavamme tölkkejä ylimpään kerrokseen viisi, keskikerrokseen 15 ja loput alakerrokseen, jonka tölkkien määrän pystyy laskeskelemaan ylläolevan kuvan numeerisen vihjeen ja edellämainittujen lukujen perusteella. Kanada on väärä vastaus.
Perusmateriaali - 21mm koivuvaneri ja 10mm kierretanko
Koska kakun täytteet painavat aika paljon, tulee kakkulevyjen olla riittävän tukevia. Siispä päädyimme läheisessä puutavaraliikkeessä 21mm varsin siistiin koivuvaneriin. Siinä on riittävästi paksuutta myös tölkkien paikoilleen sijoittamiseen tarvittaville jyrsinnöille.
Sijoittelupohjapiirros
Kaupoissa tutkiskelimme eri kokoisten tölkkien olevan halkaisijaltaan ja pohjan muodoltaan hyvin samanlaisia. Tietysti muutama mallikappale tuli hankkia, jotta pystyi konkretisoimaan suunnitelmaamme. Kun tölkkien koko oli selvillä, kullekin tasolle tehtiin oma pohjapiirros.
Jyrsinmalline
Käsivaralla tehtynä jokaisesta upotuksista tulisi uniikki, jota emme halunneet ja toisaalta upotuksia kakkuun tuli sen verran paljon, että malline oli ehdoton apuväline. Siihen hyödynsimme varastosta löytyviä ylijääneitä mdf-levyn palasia.
Upotusten paikoitus pohjalevylle
Mallineessa olevat kahdeksan reunoille saakka ulottuvaa apuviivaa olivat olennaiset mallineen kohdentamisessa oikealle paikalle levyllä. Tässä vaiheessa levy oli kooltaan vielä viimeistelemätön, mikä välillä helpotti, välillä vaikeutti mallineen kiinnittämistä.
Välikerroksen upotukset jyrsittynä (välillä upotukset näyttävät donitseilta)
Reunalta upotus tehtiin 9mm syväksi ja keskeltä muutamaa millin matalammaksi. Mallineen kanssa oli helppo pyöritellä yläjyrsintä ja samalla mallineella syntyi myös reunan syvempi ura. Olennaista syvemmän uran tekemisessä oli pitää jyrsin kiinni mallineen reunassa, muuten keskusympyrästä lähti nopeasti ei toivottu palanen. Yhden upotuksen tekemiseen mallineen asemointi mukaanlukien kului keskimäärin 8 minuuttia ja 15 sekuntia. Tuon kun kerrot kolojen kokonaismäärällä sekä lisäät päälle tuumaustaot, niin saat lukemaksi yllättävän ison ajan. Aluksi työstäminen tuli tehtyä parhaat päivänsä nähneellä terällä. Uudella terävällä terällä oli huomattavasti helpompi työstää ja myös työn jälki oli merkittävästi parempi.
Taltta on oivallinen apuväline
Niin upotuksien kuin tasojenkin reunat viimeisteltiin sopivasti pyöristämällä. Taltalla tehtiin isot linjat ja hiekkapaperilla loput. Upotuksien siistimiseen oli hyvä varata riittävästi aikaa, siistiä ei saa hätiköimällä. Onneksemme tällä kertaa olimme hyvissä ajoin liikenteessä ja varsinaista paniikkia tekemisen kanssa ei tullut.
Keskitapin teimme 28mm puutangosta
Keskitapin tuli olla riittävän vahva kestämään kolmen kerroksen täytteet sekä mahdollistamaan riittävät työstämiset tasoihin tehtäville pulmille.
Keskitapin kiinnitys alatasoon
Keskitappi kiinnitettiin liimaa ja nauloja käyttämällä alatasoon. Tapin alapäähän tehtiin kiekko tukevoittamaan niin kiinnitystä kuin itse tappiakin. Kakun tasojen kun ei ollut tarkoitus olla keikkuvia.
Alarason reunalle teimme massiivikoivulevystä "rimat", jotka liimattiin ja ammuttiin nauloilla kiinni. Näin kakusta tuli tukeva eikä aiheuttanut huolta keikkumisella.
Ylätason muodon viimeistely
Alatasoa lukuunottamatta kaikki tasot tuli olla pyöreitä. Käsin sahaamalla niistä ei olisi saatu ympyröitä. Onneksemme yläjyrsimeen saatiin viriteltyä riittävän pitkä varsi alimmaiselle ympyrälle sekä riittävän pieni ylimmälle tasolle. Sen jälkeen itse työstämiseen meni vain hetki, kun upotuksissa sai riittävän paljon harjoitusta.
Porausjigi
Tämän projektin yhteydessä opimme tekemään jigejä eri tarpeisiin. Ylätasoon tuli yksi läpireikä sekä kuusi muutaman sentin mittaista reikää. Reiän halkaisija oli 10mm, joten tukeva teline ehdoton poraamiseen ja etenkin läpireiän kohtisuorassa pitämisessä. Kunnon (itsetehdyillä) välineillä tämäkin oli helppoa.
Ylätason lukitusreikä
Ylätason pulmana oli keskitangon läpi menevä kaksiosainen metallitanko. Kun tankoa työntää toisesta päästä saa toisen tangon pätkän ulos, mutta toinen pätkä siirtyykin keskelle levyä pitäen keskitapin tiukasti yhdessä levyn kanssa. Muihin reikiin laitoimme samasta tangosta hämäystapit.
Lukkorajoittimen testaus
Seuraavan tason lukitseminen suoritettiin tason päälipuolelta. Keskitappiin porattiin reikä, lukko siitä lävitse ja avain luovutetaan sopivalle henkilölle. Jotta lukittavaa tasoa ei pysty keikuttamaan ja siten ottamaan alapuolelta täytteitä pois, teimme lukon ja tason väliin levennysholkin. Tuon saimme tehtyä kuppiterällä poraamalla "kakkosnelosesta" molemmin puolin mahdollisimman kohtisuoraan.
Kromattu holkki
Jotta holkki olisi näyttävämmän näköinen, maalattiin se kromimaalilla muutamaan kertaan. Kokeilematta se näytti täytteiden keskellä massiivimetallipalaselta. Munalukon kanssa holkki piti tason hyvin paikallaan eikä täytteet lähteneet livohkaan ennen aikojaan.
Lukon reiän viimeistely
Lukon reiän tekeminen oli helppoa - tönärillä katsottiin lukon sangan halkaisija ja sopivalla terällä porattiin reikä keskitappiin. Reiän suunnalla ei ole niin suurta merkitystä, kun alapuolella olevan tason voi laittaa kakkua kootessa haluttuun asentoon.
Lukko+holkkiyhdistelmä viimeistelyvaiheessa
Kaiken työskentelyn ohessa piiperö piipahti tarkistamassa projektimme etenemistä. Välillä pidimme ovia kiinni ja tyypillisesti oven avaamisen jälkeen katit kävivät tsekkaamassa mahdolliset muutokset ja tuotokset sekä antamassa pari valikoitua kommenttia.
Apulainen pölyjä pyyhkimässä
Seuraavaan tasoon tehtiin puuholkki, jonka reiän sisällä oli labyrintti. Lopuksi holkki pyöristettiin sopimaan kakun pyöreisiin muotoihin. Keskitappiin vastaavasti lisättiin 6mm puutappi, joka tuli kuljettaa holkin labyrintin lävitse alapuolella olevan tason vapauttamiseksi.
Labyrinttiholkki ennen pinnan öljyämistä
Holkkikin työstettiin myös kakkosnelosesta, joka ensin halkaistiin. Sen jälkeen pöytäsahalla puolikkaisiin tehtiin puolikasympyrä. Tällä tavalla holkin sisälle pystyttiin tekemään labyrintti.
Ura pöytäsahalla
Olimme jo aikaisemmin kokeilleet uran tekemistä pöytäsahalla. Hieman sitä saa pohtia, laskeskella ja lopulta kokeilla, että puukappale työnnetään oikeassa kulmassa oikalla korkeudella olevaan terään. Jos pilkkua haluaisi viilata, niin tulokulma terään olisi ehkä pitänyt olla noin asteen verran enemmän.
Labyrintin reitin työstö
Valmis labyrintti ja poikulin mahavillat
Varsinainen labyrintin työstämiseen Dremelistä löytyi sopiva terä. Siten ei muuta kuin seurata tussilla hahmoteltua reittiä. Ehkä siihen olisi pitänyt tehdä pari umpikujaa muutamalla mutkalla hankaloittamaan harhautuneen matkaa.
Välitason lukkosokat

Labyrinttiholkkia vähänkin nostettaessa alapuolella oleva taso olisi päässyt nousemaan ilman tason nostamista rajoittavia sokkia. Niille tehtiin urat sekä keskitappiin että tasoon. Sokkia ei saanut pois ennen kuin holkki oli kokonaan saatu nostettua ylös.
Labyrinttiholkki, sokat ja tappi
 Näiden kaiverrusten jälkeen pystyimme viimeistelemään keskitapin sekä petsaamaan sen lopulliseen mahonkiseen värimaailmaan.
Tasojen viimeistelyhionta
Kaikki tasot loppuhiottiin 220 karkeuteen ennen pintakäsittelyä. Periaatteessa pinnat olisi voinut öljytä, mutta varastostamme löytyikin juuri tarkoitukseen sopivaa kermanvalkoista maalia (Sadolin 0503-Y20R). Päälipuolelta maalattiin upotusten ulkopuoliset alueet sekä reunat ja pohja. Upotusten pohjat öljyttiin. Parilla maalikerroksella tasoista tuli varsin siistit.
Koristekukkaset
Pitkään pohdimme miten kakku saataisiin koristeltua, muttei kuitenkaan ylenpalttisesti tai nuukasti. Löysimme tilpehöörikaupasta koristeeksi sopivan lein, jota täydensimme jemmastamme löyneestä paketointinauhasta työstämillämme terälehdillä. Kukkaset kuumaliimattiin paikalleen ja niiden keskelle lisättiin tippa liimaa koristeeksi. Pastellinsävyiset kukkaset sopivatkin paremmin kuin osasimme odottaa kermanvalkeille tasoille.
Koekoottu kakku
Ennen D-dayta varmistimme kaikkien osien toimivan kakussamme. Kakun muoto vaikutti edelleenkin hyvältä ja koristeet toivat siihen juuri sopivasti väriä ja makeutta. Kakkuun täytteeksi keräsimme varsin kattavan kokoelman eri valmistajien erilaisia ohra- ja vehnäjuomia. Samalla tuli itsellekin tutuksi millaisia oluita on näinä päivinä tarjolla normaaleissa kaupoissa.
Laadunvalvonta
Piiperö oli useaan otteeseen imppaamassa kuvassa näkyvää tölkkiä. Siinä oli ilmeisesti jotain kiinnostavaa. Jäbä ei juurikaan osoittanut koko projektiin mielenkiintoa. Niin ne ovat erilaisia luonteiltaan.
Muistutus saavutetusta iästä
Kakun kruunasi yllättävän vaikeasti löydettävä saavutetusta ikäluokasta muistuttava koriste. Normaaleista kaupoista sitä ei löytynyt, mutta onneksemme naapurikaupungin konditorialiikkeestä niitä oli saatavilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti