torstai 28. toukokuuta 2020

Paluu lammelle

Joutsenkaksikko jälleen lammella plärän kanssa
Muutama päivä yksinäisen kävelystä lammelle siellä olikin yllättäen kaksi joutsenta. Humanistinen näkökulma tilanteeseen voisi olla, että toinen oli lähtenyt hieman viihteelle kavereidensa kanssa muistelemaan villiä menoa lähirapakossa. Nyt lampea asuttavalla parilla on varsin yhtenevät rutiinit aieman kaksikon käyttämiin. Päivisin viettävät aikaansa jossain lähialueella ja palataan takaisin joko läntisestä tai pohjoisesta suunnasta kailottaen. Olenevat kait sama pariskunta tai sitten ei, tiedä heistä.
Tilanteessa on tosin tullut uutena juonteena toisen tai jopa kahden joutsenparin vierailu lammella. Lampea hallitseva pariskunta esittää niille varsin voimallisen eriävän kannanoton vierailijoista ja niiden tarkoitusperistä.
Eräänä iltana jo pitemmän tovin taivaanrannan punertumisen jälkeen pohjoisesta suunnasta kaukaa kuului joutsenen töräyttelyä. Eipä kestänyt pitkin kun lammella oleva pariskunta antoi oman äänimerkkinsä. Ennakkohuomautuksista huolimatta metsänrajan takaa saapui joutsenpariskunta sujuvaan laskuun lammelle. Kotiväellä ei ollut kovin lämmintä vastanottoa tarjolla. Samantien pistivät hel... siis varsin kovaäänisen älämölön päälle. Tilannehan eskaloitui kunnon siipien mätkimiseksi ja kilpauinniksi. Vierailevan pariskunnan onnistui lopulta vain muutaman höyhenen kevyempänä paeta areenalta. Paikalliset jäivät röyhistelemään rintahöyhenistöänsä sekä kuuluttamaan saavuttamastaan voitosta.
Ensin palkeet täyteen ilmaa ja sitten...

Joutsenten tuplatrumpetisointi
Onhan se varsin hienoa nähdä joutsen ja kuulla sen varsin omaperäistä nenäsointista töräyttelyä kokonsa mukaisella voluumilla. Reviiritaistelun jälkeen pariskunta esitti oman esityksensä monotonisesta "voittaja" sävellyksestä. Aikansa ne jaksoivat riekkua ennenkuin asettuivat takaisin yöpuulle. Tosin niiden yöunet tuntuvat olevan lyhyen sorttisia. Auringonnousun aikoihin ne lähtevät kailottaen lähipeltoalueille. Saas nähdä saavatko ne jossain vaiheessa kaverikseen subbarispecialisti Kalle Kaulushaikaran. Sitten alkaisi lammella olla jo ihan kivasti ääntä monen sorttista.
Jäbästisen reagointi joutsenten elämöintiin
Yllättäen kissamme eivät reagoi juurikaan joutsenten tulemisiin, menemisiin ja niiden vieraiden vierailuihin. Etenkin kun mökkimme eristeet ovat sen verran riittävät, jotta kuulemme niiden äänet sisällekin riittävissä määrin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti