torstai 12. syyskuuta 2019

Ulkoilupation viimeistely

Ulkotakka iltahämärässä
Yksi syy mökin pihan uudistamiseen oli talvella hankittu ulkokäyttöön tarkoitettu design puolipallo"takka". Tuollaisella nimellä sitä ainakiin myydään. Miltäs meidän mökin edusta näytti - aika pöpeliköltä ja yhdeltä multakasalta. Ei oikein ollut soveltuva "design takalle" ja mökin lähipiha-alue on mielestämme todellakin kaivannut jo pitemmän aikaa isompaa työstöä. Se on ollut vain sellainen läpikulkupaikka ja välillä kissojen ulkoilutuspaikka. Siitä oli fengsuit vinossa.
"Takka" tuli hankittua hieman tietämättämme mitä ostettiin ja olimme lievästi skeptisiä sen hienoudesta. Kuvissa ja todellisuudessa se on sellainen musta peltinen puolipallo töpöjaloilla. Koko kesän "takka" oli mökillä laatikossaan muistuttamassa olemassa olostaan ja odottamasta sopivaa paikkaa pihallamme.
Tämä pienenä lisätaustoituksena "pikkasen" lapasesta lähteneeseen pihamuokkaukseen.
Piiperön aamuvahti
Entisen ulkoilukukkulan, nykyisen pation, työstäminen jatkui ex-ulkoilumäen tasoituksen jälkeen multien tasaamisella. Päällimmäiseksi tuli suodatinangas ja murske. Koko komeus tärisytettiin tasaiseksi ja siihen päälle laitettavan asennus"hiekan" seuloimme murskeesta. Helppoa ja sukkelaan tulee valmista.
Tärisyttimellä päristeltiin aikamme kuluksi pihaväylää, alapihaa, uunituoretta "Bulevardia", mökkitietä, multaa ja kaikkea mikä kuulosti kokeilemisen arvoiselta. Jopa kuivaa höttöistä ruokamultaa ihan vain kokeilemisen ilosta, mikä ei tosin ollut mitenkään järkevää. Kokemus sinänsä.
Poikulin tähystystorni
Pihalaatat hankittiin kotiinkuljetuksella isosta lähes paikallisesta rautakaupasta, joissa tosin yleensä on myynnissä muutakin kuin rautaa. Laattoja oli jotain 3000kg verran, mikä olisi edellyttänyt noin neljä hakukertaa peräkärryllä. Eipä kuulostanut järkevältä vaihtoehdolta.
Pihalaatat tuonut kuski oli kovin ystävällinen, kun pyöritteli oikein urakalla kuorma-autoansa pihassamme. Ei ne jäljet sentään Australiaan asti olleet, mutta möyhennys kyllä helpotti kummasti aikojen saatossa kasvaneiden heinien nostelussa. Myönnetään kyllä, että hieman turhauttavaltahan jälkien tasoittaminen tuntui. Ilmeisesti edellisenä iltana juuri ennen auringonlaskua tasoitettu piha soveltui huonosti kuskin ajosuunnitelmaan. Se on just tuommoista useamman Nuljupuljun palvelu.
Minilisko
Varvikossa rapisteli kaikenlaisia öttiäisiä, jotka herättivät kissojen huomion. Monesti fleksien piuhat osoittivat suoraan heinikon sekaan. Siellä oli aina jotain kivaa tai ainakin viileämpää.
Useasti kissat olivat jostain äkänneet sisiliskon tai pari. Muutaman kerran ne olivat huomanneet vaskitsojakin, onneksi ei kuitenkaan mitään isompia matoja. Siinähän kissoilla riitti ihmeteltävää.
Mitähän sitten seuraavaksi
Ulkoileminen oli se juttu kissoillemme. Siksipä kun olimme mökin lähettyvillä puuhailemassa nekin olivat monesti tekemisessä mukana. Poikuli seurasi monesti varsin tarkkaavaisesti tapahtumia. Piiperö oli enempi kiinnostunut kaikesta muusta. Kuten niillä on tapana. Toinen tapa minkä ne ovat hyväksynnet, on harjaaminen ulkoilun jälkeen. Samalla tulee poistettua suurin osa ei toivotuista möyrijöistä, joita on vähän joka puolella.
Piiperön siivoaminen käynnissä
Piiperö on varsinainen silkkiturkki, että siihen ei juurikaan roskia tartu. Sille yleensä riittääkin kevyt harjaus ja ylimääräisten möyrijöiden tarkistaminen. Lopuksi palkkioksi kärsivällisyydestä pari herkkua ja Piiperö on valmis sisälle.
Poikuli ja roskanäyte
Poikulin turkki kerää sitten sitäkin enemmän kaikkea mahdollista. Kuivaa hiekkaa sieltä ei sentään normaalisti löydy. Siinä sitä siivoamista riittää.
Mennyt kesä oli punkkien puolesta yllättävän helppo ja niitä ei juurikaan ollut. Liekö jänikset ja etenkin kauriit kiertäneet mökkimme kauempaa.
Oikeasti siivoaminen on molemman kohdalla varsin helppoa, kun ne ovat varsin rennosti käsittelyssä. Ehkä tiedossa olevilla herkuilla on osuutensa asiassa. Ihan vastaavasti kuten manikyyrin jälkeen.
Laatat levitelty ja naruihin tarttuviksi havaittu
Laattojen "heittäminen" paikalleen ei pitkin kestänyt. Laatat kottareilla työmaalle ja "heittely" paikalleen. Mökin edustan reunat vaativat muita laattoja enemmän hienosäätöä. Kokonaisuutena yllättävän helppo homma, kun pohja oli perustettu riittävän hyvin.
Heti ensimmäisellä kissojen ulkoilutuksella huomattiin fleksien narujen tarttuvan laattojen pintaan. Etenkin Piiperöä tämä häiritsi. Poikulia häiritsi vuorostaan narun jääminen laattojen reunojen taakse, mikä oli tiedossa oleva juttu. Siksipä pation yläosan kulkualueen ja mökin puoleisten laattojen reunojen tasaamiseen olikin näppärästi Avantilla tuotu hyvä läjä mursketta. Kivimuurin viereiset reunustat on tarkoitus täyttää mullalla ja saada niihin kivikkokasveja kasvamaan seuraavalla vuosikymmenellä.
Ylin työnjohto paikalla
Tärytetyn kulkuväylän ns. pöpelikön puoleiselle reunalle halusimme betonikivireunuksen hiekoituksen tasoon. Tuon yli on talvella helppo töniä lumet ja kesällä trimmerillä pitää siistinä. Ensi kesänä sen sitten näkee kuinka onnistunut toteutuksemme oli.
Loman lopuksi aikaansaannoksemme esiteltiin pienimuotoisten juhlien merkeissä hyvien ystäviemme seurassa. Ehkäpä tämä olikin se suurin syy tämänkertaiseen pakerrukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti